Den kraftfulla effekten av empatiskt lyssnande

Maj 24, 2023
  • Bob Chapman
  • Bob Chapman
    CEO och styrelseordförande för Barry-Wehmiller

Förra veckan läste jag en artikel med lite häpnadsväckande information.

Enligt Gallup:

Andelen amerikanska vuxna som rapporterar att de någon gång under sin livstid har diagnostiserats med depression har nått 29.0 %, nästan 10 procentenheter högre än 2015. Andelen amerikaner som för närvarande har eller behandlas för depression har också ökat, till 17.8 %, en ökning med cirka sju punkter under samma period.

Sedan ett tag tillbaka, när jag pratar med organisationer, har jag hänvisat till den paradox som vi upplever i USA idag. Vi har den lägsta arbetslösheten på 50 år. Vi lever i ett samhälle av fred och relativt välstånd, men vi har de högsta nivåerna av ångest vi har haft på decennier. Gallups rapport stärker bara den observationen.

På samma sätt släppte USA:s kirurggeneral Dr. Vivek Murthy för ett par veckor sedan ett råd som beskriver en "epidemi av ensamhet och isolering" som påverkar landet. Den fastställde också en ram för en "Nationell strategi för att främja social anslutning."

Inom ramdokumentet hittade jag denna information:

Viktigt är att social anknytning också verkar skydda mot depression även hos personer med högre sannolikhet att utveckla tillståndet. Att ofta anförtro sig till andra är till exempel förknippat med upp till 15 % minskade chanser att utveckla depression bland människor som redan löper högre risk på grund av sin historia av traumatiska eller på annat sätt negativa livserfarenheter.

Att anförtro sig till andra kräver en nivå av tillit som den ene bara har när de känner att den andra verkligen lyssnar. Jag har själv sett hur kursen vi undervisar om empatiskt lyssnande inom Barry-Wehmiller har haft en djupgående positiv inverkan både inom vårt företag och på våra teammedlemmars personliga liv.

Sant lyssnande, djupt lyssnande kan göra en otrolig skillnad i en annan persons liv.

Enligt National Council for Mental Wellbeing kan detta vara ett av de mest effektiva verktygen för att hjälpa någon i en psykisk kris.

Detta är från en artikel på NCMW:s webbplats, "Den tysta kraften i empatiskt lyssnande."

Vi hör mycket om aktivt lyssnande – att lyssna och svara på en annan person för att förbättra den ömsesidiga förståelsen. För personer i roller som sjuksköterska eller läkare är det en idealisk strategi att engagera sig och svara medan de lyssnar. Att kontrollera information under ett samtal hjälper till att säkerställa att patienter får rätt behandlingar och mediciner.

Men för situationer när någon upplever symtom på en psykisk kris, finns det en annan sorts lyssnande som kan vara mer effektivt: empatiskt lyssnande. För en person som upplever ett psykiskt problem kan det vara lugnande och lugnande att ha en empatisk lyssnare – till och med helande.

Empati, till skillnad från sympati, betyder inte att vi håller med den andra personen eller ser saker ur samma synvinkel. Istället kräver det att man tar en stund att kliva utanför våra normala tanke- och känslamönster för att föreställa sig hur det känns att vara personen framför oss.

Gång på gång har jag skrivit att lyssnande är det viktigaste en ledare kan göra. Men det överskrider ledarrollen. Att lyssna är det viktigaste vi som människor kan göra för varandra. Det visar empati, det visar att du bryr dig, och viktigast av allt, det visar personen du lyssnar på att de betyder något.

Vi är inte lärda att lyssna i vårt samhälle. Så mycket värde läggs på att tala, men inte lyssna. Hur många lyssnarklasser ser du i skolor eller högskolor? De har "tal" klasser och debattlag. Förmågan att lyssna är speciell och vi behöver lära oss hur man gör det bra.

Att lära sig färdigheterna för att bli en effektiv lyssnare kommer inte bara att göra dig till en bättre ledare, utan också en bättre människa. Det är därför vi lär ut att lyssna internt, inte bara för att det är bra för vår verksamhet, utan för att det är bra för våra medarbetare.

Vår empatiska lyssnarkurs har visat sig så kraftfull att vi erbjuder den till samhällen och externa organisationer genom den ideella organisationen som min fru Cynthia och jag grundade, Chapman Foundation for Caring Communitiesoch genom Chapman & Co. Leadership Institute, vårt ledarskapskonsultföretag.

Om våra utbildningsinstitutioner och företagsorganisationer lärde ut färdigheterna för empatiskt lyssnande, kunde vi se bortom denna värld av ångest och spänning till den bättre värld vi föreställer oss.

Sant empatiskt lyssnande, där man faktiskt hör den andra personens ord och känslor, bygger empati eftersom det låter oss se saker ur andras perspektiv. Det är nyckeln till alla meningsfulla relationer eftersom det visar att du respekterar och bryr dig om personen du hör.

Om du vill börja bli en bättre lyssnare, nedan hittar du länkar till alla videor i vår videoserie Coffee Conversations, som tar principerna i vår Lyssna som en ledares kommunikationskurs på Barry-Wehmiller och delar upp dem till underhållande och enkelt smältbara lektioner.

När du tittar på och börjar införliva dessa principer i ditt dagliga liv, är jag säker på att du kommer att se en skillnad. Du kommer att hjälpa dem runt omkring dig att känna att de betyder något och du kommer att skapa djupare och mer meningsfulla relationer. Sättet vi aktualiserar omsorg är genom empatiskt lyssnande.

Att lyssna är nyckeln till att skapa en bättre värld – förhoppningsvis en värld där det finns mindre depression och ångest.

 


relaterade inlägg

Behöver du hjälp med att tillämpa principerna för Truly Human Leadership (Genuint Mänskligt Ledarskap) i din organisation? Chapman & Co. Leadership Institute är Barry-Wehmillers ledarskapskonsultföretag som samarbetar med andra företag för att skapa strategiska visioner, engagera medarbetare, förbättra företagskulturen och utveckla enastående ledare genom ledarskapsutbildning, utvärderingar och workshops.

Ta reda på mer på ccoleadership.com