Podcast: Utbrändhet med Dr Neha Sangwan

September 15, 2023
  • Brent Stewart
  • Brent Stewart
    Digital Strategy & Content Leader på Barry-Wehmiller

Här är några insikter om effekterna av utbrändhet: 

  • Världshälsoorganisationen (WHO) erkände officiellt utbrändhet som ett yrkesfenomen 2019. Den uppskattar att över 75 % av yrkesverksamma världen över upplever utbrändhet någon gång i sin karriär.
  • Enligt Gallup löper utbrända anställda 63 % större risk att sjukskriva sig en dag och 2.6 gånger mer benägna att aktivt söka nytt jobb.
  • American Institute of Stress uppskattar att stress och utbrändhet på arbetsplatsen kostar amerikanska företag cirka 300 miljarder dollar årligen på grund av frånvaro, minskad produktivitet och sjukvårdskostnader.
  • En studie publicerad i Journal of Occupational and Environmental Medicine fann att individer med utbrändhet löper en betydligt högre risk att utveckla psykiska störningar som depression, ångest och missbruk.
  • En studie publicerad i International Journal of Environmental Research and Public Health visade att individer som upplever utbrändhet var mer benägna att rapportera personliga konflikter och svårigheter att upprätthålla en hälsosam balans mellan arbete och privatliv.

Denna statistik tillhandahölls av vår gäst denna vecka, Neha Sangwan, VD, VD och grundare av Intuitive Intelligence. Neha är läkare, ingenjör, författare, talare och kommunikationsexpert. Hon stärker individer, ledare och team med effektiva kommunikationsverktyg som hanterar stress, förebygger utbrändhet, inspirerar till ansvarstagande och möjliggör samarbete. Neha konsulterar för topporganisationer som Google, American Express och American Heart Association. Hon har delat sitt arbete över tre TEDx-stadier och skrivit två böcker: TalkRx: Fem steg till ärliga samtal för anslutning, hälsa och lycka; och den nyligen släppta Powered by Me: Från utbränd till fulladdad på jobbet och i livet.

Du hittar vår mer om Neha på hennes hemsida

Neha har varit en vän till oss på Barry-Wehmiller sedan en tid tillbaka. Hon är otroligt insiktsfull och har ett unikt, personligt perspektiv på utbrändhet, vilket kan vara en av de största utmaningarna på arbetsplatsen.

 

Avskrift

 

Dr Neha Sangwan: Så i många år har människor verkligen brottats med detta. Och så jag ska bara börja med forskningen och bara säga att utbrändhet kan definieras som en triad. Upplevelsen av utbrändhet är denna amorfa, överväldigande upplevelse, men forskningen säger att det är tre saker. För det första är det utmattning. Så fysisk, ja, mental, känslomässig, ja, utmattning. Om det nu var så skulle hela världen vara utbränd. Men det finns faktiskt en annan komponent som kommer in och den andra komponenten i triaden är cynism.

Och vad det betyder är med tiden när du börjar märka tankar som smyger sig in, som "Vet du vad? Det spelar ingen roll hur mycket jag försöker, jag kommer inte att göra någon skillnad. Det här spelar ingen roll i alla fall. " Och så när du börjar ha den där cynismen, de där tankarna som smyger sig in, det är ett riktigt larm för nu börjar du undergräva dig själv och du börjar tro att all din ansträngning och hårda arbete faktiskt inte är det. kommer att göra skillnad. Och det som är intressant här är något som kallas depersonalisering som kommer in i cynismbiten.

Där du börjar ta avstånd från sociala interaktioner. För mig som läkare skulle det handla om patienter. Jag börjar hänvisa till dem som killen i sängen nio snarare än Mr Jones, eftersom jag försöker spara min energi. Det är inte alls så att jag inte bryr mig. Faktum är att du ofta blir utbränd för att du bryr dig mycket och jobbar mycket. Men den avpersonaliseringen och cynismen är den andra delen av triaden. Och så är den tredje biten ineffektivitet. Du kan bokstavligen inte fungera. Du kan nu inte göra jobbet som du blir ombedd att göra.

Och så är utmattning, cynism och ineffektivitet triaden av utbrändhet. Och sedan ett misstag som folk verkligen gör är att tänka, "Jag mådde bra på morgonen och sedan på natten var jag utbränd." Det är inte så din biologi fungerar, och det är inte så utbrändhet fungerar. Utbrändhet sker med tiden. Så det finns faktiskt tre faser som du går igenom för att uppleva utbrändhet, och den första är larmfasen. Det är nästan som att du hoppar på ett löpband som går lite för fort. Det ögonblicket när du säger "Åh." Ditt hjärta hoppar över ett slag, ditt blodtryck går upp, ditt adrenalinet slår in, dina muskler stramar.

Det är som en sådan upplevelse. Kanske är du lite mer irriterad mot folk än normalt. Du märker att du knäpper när du normalt inte skulle, som "Åh." Den andra fasen är om larmfasen fortsätter och det bara blir ditt sätt att leva. Du börjar bara röra dig snabbare och snabbare utan föryngringen och pausen. Sedan går man in i fas två av utbrändhet, som är anpassning. Och nu har du gjort den larmfasen eller till och med något snabbare på det löpbandet, ditt vanliga sätt att leva. Och så krävs det bara en sak till.

Bara en sak för att få dig att gå till fas tre, som är utmattningsfasen, och du glider nerför den hala backen av utbrändhet till ineffektivitet. Så det finns en triad av utbrändhet, den fysiska, mentala, känslomässiga utmattningen, cynismen och ineffektiviteten. Och sedan finns det tre faser av utbrändhet som din kropp går igenom. Larmfasen, anpassningsfasen och sedan utmattningsfasen.

Brent Stewart: Den cyniska delen är något som jag inte tror att jag någonsin skulle ha utpekat som en del av utbrändhet. Ibland när jag blir cynisk när det gäller saker känner jag att jag bara är en idiot.

Neha: Många gånger... Det finns människor som till sin natur är mer optimistiska, och sedan finns det människor som är mindre optimistiska i världen. Och ofta är det sätt jag tänker på det beroende på linsen, det är en kombination av din familjeuppfostran, dina livserfarenheter. Och oavsett om du ser på världen med glasögon som kommer av rädsla och misstro och skepsis eller tillit och optimism. Martin Seligman har en hel modell på detta, det vill säga vilka glasögon tittar du igenom för att bilda dina tankar? Så det är en sak, det kan bara vara en allmän upplevelse.

Vid utbrändhet, vad som händer är när din fysiologi, när du översvämmas av en massa saker, du känner dig överväldigad. Du har gjort det här ett tag, mönstren och hanteringsmekanismerna som du har på plats, du har vuxit ur dem. De arbetar inte längre. Så låt oss säga att jag skulle ta ett glas vin för att ta kanten på min dag. Inga problem. Märkte det. Kanske gick det upp till två glas genom pandemin eller, "Här, kan du bara ge mig flaskan?" Så när du behöver mer av samma hanteringsmekanismer än du ursprungligen gjorde för att få samma effekt.

Det är en riktigt bra ledtråd att du har flyttat från den larmfasen till den anpassningsfasen, där du nu bara försöker överleva. Och ofta är det då cynismen verkligen börjar smyga sig på eftersom du börjar känna att du tappar mark. Där du arbetar så hårt du kan, gör du allt. Du vet att du använder alla verktyg du har, och på något sätt tar du fortfarande inte en paus. Och så för mig kommer det ibland nästan som en vit flagga inifrån och säger: "Oj pojke, vad jag gör, det fungerar faktiskt inte, och nu måste jag gå in i mer överlevnadsläge. Så låt mig... ."

Och folk gör inte detta medvetet. Det är en så gradvis upplevelse att de ofta inte vet att det händer. Det är nästan den där ökända grodan i grytan med kokande vatten eftersom temperaturen fortsätter att stiga gradvis. Som, "Åh, det känns lite varmt här inne, men det var varmt igår. Det var varmt i morse. Det känns bara lite varmare. Jag klarar det." Och så fortsätter vi soldaterna, och när vi gör detta säger vår fysiologi till slut, "Inte mer."

Brent: Din bok börjar med dina personliga erfarenheter av utbrändhet. Berätta för oss om din resa till att detta är ett ämne som är tillräckligt viktigt för dig att skriva om. Berätta för oss om hur du kom dit.

Neha: Den första tanken som kom till mig var var ska jag börja? För utbrändhet är inget som händer plötsligt. Och jag är ingenjör, eller hur? Jag är läkare, så jag tänker på saker från ett vetenskapligt, praktiskt utrymme. Och närhelst jag har i uppdrag att lösa något som är komplicerat, något som vår globala överväldigande av utbrändhet och var kan jag bidra till dessa luckor? Det jag gör är att jag tänker på ett problem i ett jag, vi, världsscenario. Så vad är min individuella del av detta? Hur bidrog jag till detta? Inte för att det är mitt fel, inte alls, men jag måste förstå mitt eget ansvar och hur det spelade in.

Sedan är det miljön där jag växte upp, jag arbetar, jag lever. Och så finns det världshändelser som tsunamier och orkaner och sådant här som lägger till ytterligare kaos. Så vad jag skulle säga är att jag är mellandottern till invandrare från Indien. Jag minns inte en tid då vuxna inte tittade på mig och sa: "Älskling, ska du bli ingenjör eller läkare?" Jag växte bokstavligen upp med att tro att det fanns två val och när jag kom på att de inte utesluter varandra, gjorde jag dem båda. Så jag ville att alla skulle vara nöjda, och jag tror att det här har mycket att göra med att jag skickades till mina morföräldrar när jag var ung.

Tre månader till två år gammal fick min farfar ett uppdrag i Afrika med FN, och min mormor, som tog hand om mig, tog mig med sig för att åka med honom i två år. Och på den tiden tror jag att den indiska kulturen verkligen inte tänkte så mycket på att barn skulle blandas till storfamiljen. Det är en del av hur vår kultur är. Och så åkte jag dit, hade en underbar tid, blev verkligen omhändertagen och allt det där. Men när det var dags för min mamma och min syster att hämta mig och hämta mig tillbaka, var det ett stort trauma för mig att separera från den jag trodde att mina föräldrar var.

Och jag tror att efter det var det när mitt folk behagade började och jag ville bli en så bra tjej så att jag aldrig skulle bli utskickad igen. Och det förstår jag först mycket senare, decennier senare. På den tiden gjorde jag vad en liten varelse gör för att överleva. Och så blev jag den här folkvänligare. Och när jag gick vidare i mitt liv, fortsatte det in i mitt arbetsliv, det fortsatte in i mina vänskapsband. Någon som hade problem, jag var den första som ställde upp som volontär. Så när jag kom in i ett sjukvårdssystem där jag tjänade andra och det kändes verkligen meningsfullt.

Verksamheten kör lite på ett kroniskt underbemannat sätt att göra saker för att göra sina siffror. Och så när någon sa, "Hej, den och den ringde sig sjuk och vi behöver någon som täcker nattskiftet." Även om jag bara hade jobbat hela dagen skulle jag räcka upp handen för att jag ville bli en bra lagspelare. Jag ville glädja människorna omkring mig. Jag ville få ett A. Mina egna människors tilltalande natur spelade in i detta. Och det var något som när jag brände ut vid späd ålder av 33, var jag verkligen tvungen att ta en ordentlig titt på.

Nu sa jag att det är jag, vi, världen. Så låt mig berätta lite om vi här. Jag har redan berättat lite om familj och kultur och hur det spelade in oss i att forma mig. Den andra delen av vi här var sjukvård är något annat. Vi handlar om liv och död. Vi får aldrig kurser om hur du hanterar människors rädsla och känslor eller någon av dessa saker. Vi får lära oss om deras fysiska nedbrytning av deras kropp, och vi är tänkta att använda vårt superintellekt som har förfinats tills vi är långt över 30 för att hjälpa till att rädda deras liv.

Och vi ska nollställa känslorna och fortsätta röra på oss och vara riktigt effektiva oavsett om någon klarar det eller om de går bort. Det är en riktigt stor last att bära. Och sedan när du gör det i en miljö som är hög stress, krisläge och underbemannad, som ofta pågår mobbning bakom kulisserna. Naturligtvis skulle patienter inte veta det, men det är vad som händer i många kulturer. Och det var outtalat, obevakat. Om någon var läkarepartner eller chef, chef för omvårdnadsavdelningen eller intensivvårdsavdelningen är det vanligt att människor behandlar varandra på ett ganska tufft sätt.

Och så finns det den här tuffa miljön där du verkligen inte kan misslyckas, men insatserna är riktigt höga. Det skulle vara vi där jag arbetade. Och sedan tittar du på världen och de större bilderna av no-policyer som inte har backup-planer och hur sjukhusen sköts för att göra budget och friktionen ibland mellan läkare och sjuksköterskor. Och nu kan du se en hel tryckkokare. Den där dagen gick jag in och det var den sista dagen av min rotation och jag hade haft 18 inlagda patienter. Jag höll i personsökaren som tar alla inkommande överföringar från regionen.

Så om någon har en traumapatient som kommer in, om det finns en levertransplantationspatient, är det jag som sedan behöver reda ut det medan jag tar hand om mina 18 patienter. Så jag kom in klockan 6:00 och fördelade alla patienter. Och vid 11:00 hade jag bara sett två patienter. Det är väldigt långsamt, men jag var inte medveten om det. Jag fortsatte bara att få sidor och jag fortsatte svara på dem och jag fortsatte att göra mitt jobb. Jag vände mig till sjuksköterskan och jag sa: "Nina, kan du snälla ge mig 40 IV milli-ekvivalenter och kan du ge det till herren i 636?"

Det är först nu som jag insåg att det var någon avpersonalisering som pågick för mig, lite avståndstagande. Försöker hänvisa till personer med rumsnummer snarare än namn. Och hon tittade på mig och hon sa, "Dr Sangwan, är du okej?" Och helt ärligt, det var första gången jag hade någon indikation på att jag kanske inte var det. Och jag sa till henne: "Varför? Vad menar du?" Och hon sa, "Det är fjärde gången på mindre än fem minuter du ställer samma fråga till mig och jag har svarat dig varje gång." Just där finns ineffektivitet. Jag fungerar inte nu.

Och nu när jag ser tillbaka, är jag typ, wow, fem timmar. Vi är i en tidsförskjutning där jag bara såg två patienter och jag hanterade alla dessa inkommande överföringar, men jag insåg inte hur lite som hade blivit gjort. För för mig var det kaoset normen. Och så jag insåg inte ens att jag rörde mig så mycket långsammare. Så gick till badrummet och ringde en kollega och sa bara, "Hej, Roger, kan jag prata med dig?" Han är en psykiatrisk kollega. Den enda anledningen till att jag visste att jag skulle ringa honom var att en kär vän till mig ett halvår tidigare berättade att han hade hjälpt henne när hon hade det kämpigt.

Så jag tänkte att jag skulle gå till honom för en biltur för konsultation, typ, "Hej, jag tror jag ställde samma fråga till någon ett par gånger i rad. Ska jag bara sakta ner, ta en lunchrast, kanske jag har" inte ätit." Och han sa: "Jag ses vid slutet av dagen." Och jag bara tittade på mitt bleka ansikte i spegeln och jag sa, "Vad sägs om nu?" Och han sa: "Kom över nu." En timme senare hade han träffat mitt folk som glädjande, mobbningen som pågick i vår omgivning och alla faktorer som han kunde se hade gradvis ökat denna stress till en punkt att min egen fysiologi hade stängts av. Och pojke, jag skickades hem den dagen.

Jag minns att jag vädjade till honom, jag minns att jag sa: "Nej, men vänta, jag var bara förbi för att se vad vi kunde göra åt det här, men jag har 16 fler patienter att träffa." Och det här var kickern. Han sa, "Åh, oroa dig inte. Dessa patienter kommer att ses. Det kommer bara inte att vara av dig." Och jag tror att det var då jag förstod allvaret i det som hände i det ögonblicket. Och där stod jag, en timme senare gick jag från att driva sjukhuset och patienten där till att en timme senare stå i kö för att få mitt recept på Prozac. Och jag minns att jag körde hem också, och receptet finns på min plats.

Och jag tittar på det och tänker för mig själv, "Jag vet inte vad som händer här, men jag tror inte att det är en Prozac-brist." Och så jag tog de medicinerna och la dem i min översta låda ifall jag en dag skulle behöva dem. Men se, det här är problemet med att en läkare blir patient. Jag börjar bestämma min egen behandlingsplan. Men det jag gjorde var varje vecka jag började... Han tog av mig, jag gick på semester i några månader. Och han pratade med mig varje vecka. Och jag började reda ut det som nu har blivit boken, Powered by Me: From Burned Out to Full Charged at Work and in Life.

För jag insåg hur lite den traditionella medicinska världen vet om utbrändhet, hur lite jag visste. Att de kunde hjälpa mig liksom att inte ramla av klippan, men de kunde inte riktigt hjälpa mig med de underliggande mönstren som fick mig dit och hjälpa mig när jag går tillbaka i ringen för omgång två, oavsett om det är 10 dagar, en månad eller tre månader senare. Hur får jag nya verktyg så att detta inte händer igen? Och just nu förstår inte folk det. Och det är vad den här boken är.

Brent: Det är intressant när du pratar om den typ av nästan disassociation som ledde till att du pratade med din kollega och utlöste något i dig som du visste att något var fel. Det kan finnas mycket dissociation när det kommer till utbrändhet när det gäller hur våra handlingar mitt i det påverkar andra människor. Så hur påverkar vår utbrändhet andra människor?

Neha: Så många sätt. Jag har bara tur. Jag har tur att sjuksköterskan kunde se vad som hände, att psykiatrikern kunde skaka in mig i verkligheten och bara stoppa mig för jag kunde ha skadat en patient den dagen. Jag kunde ha skrivit fel medicin den dagen. Jag kunde ha skadat mig själv. Jag minns ingenting från hemfärden mer än att titta på medicinen och tänka: "Okej, jag förstår inte vad som händer här, men något är verkligen fel." Så det som är fantastiskt, Brent, är att jag tycker att vi är så konditionerade. Jag vill göra människor stolta.

Jag vill vara någon som är högt ansedd bland mina kollegor, bland mina patienter. Och ibland vårt yttre fokus på vad framgång betyder och vår förlust av våra inre ledtrådar, att ansluta till oss själva, fånga upp våra egna kroppssignaler, bära på vad framgång betyder för mig. De går förbi när vi gradvis blir betingade i samhället att tänka på saker som snabbare är bättre och du måste göra mer med mindre. Och människor över vinst, faktiskt vinst över människor är vad folk säger.

Och när vi blir konditionerade till ett samhälle som belönar dig, vördar dig, visar upp dig, uppskattar dig för dessa typer av fraser och övertygelser. Jag tror ibland att vi blir lite, jag menar hjärntvättad kan vara ett starkt ord, men pojke, utbrändhet var en väckarklocka för mig. Jag började ifrågasätta hur jag hade kommit så långt ifrån att lyssna på min egen kropp, själ, hjärta, ande och syfte? För pojke, att stoppa mig var en riktigt bra idé, att stoppa mig i mina spår innan jag hörde andra människor. Lyssna, jag ska gnälla på andra människor. De kommer att säga: "Jösses, Neha, vad är det med henne?" Jag ska skära hörn, inte för att jag är lat, utan för att jag behöver överleva.

Du kan tänka dig att om jag hade stannat den dagen och jag var tvungen att ta mig igenom 16 patienter och ville komma igenom dem före midnatt, så skulle de anteckningarna bli lite kortare. Min nyfikenhet på de patienterna skulle bli lite mindre. Jag skulle göra uttalanden och ställa färre frågor och försöka komma igenom dessa anteckningar ganska snabbt. Så det handlar om överlevnad. Det börjar handla om din egen överlevnad. Och jag tror att anledningen till att forskningen fokuserar så mycket på att göra det om arbetsstress, som WHO. 2019 sa äntligen att utbrändhet är ett syndrom.

En samling symtom som vi skulle kalla ett syndrom, och de kallar det verkligen för ohanterad stress på arbetsplatsen. Nu, om det är en sak jag har lärt mig att bränna ut mig själv och behandlat tiotusentals patienter under de senaste 20 åren, så är det att utbrändhet inte är begränsad till arbetsplatsen. Någon hemma kan få ett barn med särskilda behov och bli utbränd. Någon hemma kan få en cancerdiagnos och bli utbränd, genom år av cellgifter och alla dessa saker. Du kan gå igenom mycket. Du kan ha åldrande föräldrar och små barn.

Och det kan vara den här kroniska upplevelsen att man med tiden börjar känna sig utbränd. Men min nyfikenhet kring det, när jag ser det, tror jag att denna definition av utbrändhet kommer att utvecklas. Det är min förutsägelse eftersom jag tror att det folk kan vara rädda för är om de säger att utbrändhet kan omfatta både ditt privatliv och ditt yrkesliv. Att det kan omfatta mig, vi och världen, inte bara vi, arbetsmiljön. Jag tror att de är rädda för att folk antingen ska skylla sig själva eller att få skulden av andra. Att det på något sätt är ditt fel och att det här inte kunde vara något längre från sanningen.

Faktum är att dina bäst presterande ofta är de som är mest dedikerade, är mest omtänksamma, är de mest noggranna, är de som ofta blir utbrända på grund av att de bryr sig om att vilja göra ett bra jobb. Så det är inte sant att säga det. Det är faktiskt ett misstag. Och ja, det kan få enorma konsekvenser. Du kan förlora pengar, göra en dålig affär, fatta ett dåligt beslut, skada andra människor i processen, förlora relationer, förlora ett jobb. Mycket kan hända. Och inom vården är insatserna lite högre än pengar. De är människoliv.

Och så ni kan bara föreställa er nivån av press vi lägger på oss själva att inte göra ett misstag och hur skrämmande det är när vi inser, "Herregud, hur kunde mitt omdöme vara så långt borta?" Det var verkligen det som gick igenom mitt huvud.

Brent: När vi pratar om jag, vi, världsaspekten av det. Vi har precis gått igenom en generationsupplevelse när det gäller en pandemi, och det finns så många aspekter av den jag, vi, världen som var en del av vår upplevelse under pandemin. Gör vi ett bra jobb med att bearbeta dessa år och förstå hur det relaterar till kanske en del av den utbrändhet vi upplever nu eller några av de trauman som vi inte har hanterat nu?

Neha: Tja, jag kallar den globala pandemin för en hjärtattack. Det var en global hjärtattack som vi gick igenom från min utsiktsplats. Det är nästan som en väckarklocka, där om du fram till dess kunde ha förnekat att du någonsin hade haft trauma eller att du någonsin hade gått igenom något stressigt nog att få dig på knä och behöva tänka om allt du någonsin visste. Pandemin gjorde det. Och ungefär som mina patienter på sjukhuset, pojke, när de får en hjärtattack och de är i andra änden av det. Jag går in i rummet och de säger, "Doktorn, jag trodde aldrig att jag skulle bli 56-åringen med hjärtinfarkt eller 48-åringen med stroke eller 72-åringen med cancer."

Och så det är den här delen av dem, de är som, "Hjälp mig att förstå hur jag kom hit." Och vad som händer i det ögonblicket är att kriser förändrar hur vi ser på världen, vårt ramverk, vad vi tror är sant inte längre är sant. Vi trodde aldrig att det här kunde hända oss, vårt samhälle, vårt arbete, världen. Och över en natt skulle vi alla inte kunna flyga och vi skulle vara rädda för att andas luft som andra människor andades. Jag menar, det fanns så många nivåer där rädsla och kris, trauma och påtvingad förändring inträffade. Och här är de goda nyheterna, den återställde spelplanen.

Vi var alla tvungna att tänka på den där övertygelsen om att man måste vara på jobbet fem dagar i veckan och nej, det kan man inte ta hemifrån. Fortsätt arbeta på jobbet och hemma hemma. Tja, gissa vad? Jobbet var hemma. Så vad ska du göra med dessa gränser så att vi kan hålla känslor borta från arbetsplatsen när någons barn och hund springer runt bakom dem och du inser att du lär känna dem när du bara ville behålla allt professionell. Och så det bröt ner många av dessa samhälleliga strategier och hanteringsmekanismer som vi använder för att hålla oss åtskilda. Och det skilde oss bokstavligen fysiskt åt och lärde oss vikten av anslutning.

Den andra saken som jag tror verkligen hände är att vi är en kultur och värld fokuserad på data och externa fysiska saker vi kan se. Och vad pandemin lärde oss var att känna till något osynligt som inte behöver ett pass för att komma in, de osynliga kopplingarna mellan våra hjärtan, våra känslor. Alla dessa saker som var osynliga som ett virus och känslor och våra kontakter. Dessa saker spelar roll. Dessa saker har lika stor betydelse som den fysiska världen. Och jag tror att vi verkligen sprack upp som värld för potentialen att kunna minska en del av stigmat kring mental hälsa, kring utbrändhet.

Och så många människor som var i det, du vet hur jag talade med dig i början om de tre faserna, larmfasen, den kroniska anpassningsfasen, och sedan utmattningsfasen, där du glider nerför den hala backen av utbrändhet till ineffektivitet för att en sak till hände. Jag tror att folk verkligen insåg, "Herregud, jag hängde på en tråd för mig." Och för mig var andra människor tvungna att berätta för mig. Jag trodde bokstavligen att min biologi kunde fortsätta för evigt. Jag var på något sätt övermänsklig utan att äta och sova och så.

Jag kunde ta hand om nästa akut som rullade in på akuten. Så jag tror att det folk typ insåg är, "Åh, de här sakerna gör jag inte viktiga. De är faktiskt riktigt viktiga." Och när de var i relationer som de överlevde, behövde de vara med den personen 24/7. Och de var som, "Nej, det här fungerar inte för mig. Jag har vuxit ur det här." Och så vad jag tror att pandemin gjorde katalyserades, den stoppade oss i våra spår precis som mina några månaders ledighet. Det gav oss en chans att reflektera och känna snarare än att göra.

Och pojke, på den tiden förändrades vi som samhälle. Det finns några människor som fortfarande kämpar mot det. Det finns folk som säger, "Nej, alla måste gå tillbaka till jobbet och det är så här det är." Förutom att du inte riktigt kan ångra det som har gjorts, transformation och evolution och beteendeförändring. När du integrerar det i vem du är insikter som du gör, medvetanden. Du kan verkligen inte ångra dem. Och så vad du verkligen vill göra är att sitta med det obehaget och börja fråga dig själv, nu när jag är medveten om detta, vad det nu är för dig.

Vilka verktyg behöver jag för att höja nivån, för att gå in i nästa utveckling av att leva ett liv som är viktigt för mig, som är målmedvetet, som kanske inte bara inkluderar mig, utan de jag älskar och leder. Det är verkligen denna otroliga öppning av nästa nivå av medvetande i vår värld. Så det är så jag ser det.

Brent: Under hela tiden vi har pratat har ni pratat lite om arbetsplatsen. Vilka är de långsiktiga konsekvenserna av att förneka eller undvika utbrändhet på arbetsplatsen? Inte bara ur ledarens aspekt, deras interna utbrändhet, deras personliga utbrändhet, utan också bara en sorts ignorering av det från de människor vi leder. Vilka är de långsiktiga konsekvenserna av det och hur kan vi bli mer medvetna om vad som händer?

Neha: Tja, jag tror att vi alla tvingades till något ganska snabb förändring och anpassningar i våra liv. Och jag tror att det vi lärde oss som människor är att vi kan göra svåra saker. Vi kan göra svåra saker. Vi överlevde, eller hur? Vi klarade oss. Och när vi väl vet att vi kan göra svåra saker, utvecklar vi en nivå av självförtroende och mod. Och personlig makt är verkligen vad jag talar om. Inte positionell makt, ett namn på en dörr eller en titel som andra människor ger dig, utan personlig makt. Jag vet vem jag är, vad jag värdesätter, vad som är viktigt för mig och sedan fatta beslut baserat på dessa värderingar.

Och folk insåg hur viktigt det är med flexibilitet, sin egen fritid, några pauser, avmattning. De kunde verkligen känna sin egen hälsa och sina kroppar. Och de började bli nyfikna. De började ha mer riktiga konversationer. De började lita mer på varandra för att prata sårbart. De tre orden, hur mår du, brukade vara, "Åh, jag mår bra." Och alla skulle fortsätta. Pojke, under pandemin, säger du, hur mår du? Pojke, du fick ett svar, du fick ett riktigt svar. Så jag tror att bevis kom in mycket tydligare för såväl individer som arbetsplatser.

Och jag tror att det här gömmer saker under mattan, inte riktigt bryr sig om folk kommer ut, inte riktigt räknar engagemang och produktivitet. Naturligtvis räknade vi våra resultat och mätvärden och vi skulle säga saker som, "Om så och så inte vill jobba här, då kan de lämna." Nåväl, då hade vi den stora resignationen, och det var ett verkligt tecken för mig att människors nivå av sin egen personliga makt. De hade redan varit med om något riktigt läskigt. De är mindre rädda nu. Utöver det, det vi gör är att ha mer ärliga samtal.

Så de saker som du ville sopa under mattan och säga fraser som att fortsätta jobba på jobbet och hemma hemma, så att du inte behöver ta itu med vad arbetsgivare tycker är för rörigt av känslor eller att döma andra människor för att de dyker upp som vilka de är om de är utbrända. Nu är det inte bara för att vi har fem generationer av arbetsstyrkan i och 30 % av vår arbetsstyrka kommer att vara Gen Z år 2030. Vi måste vara uppmärksamma på att hjälpa alla att lära sig att navigera i sina känslor, lära sig att hantera sin energi. Och det är därför jag tog Powered by Me och jag bröt in det var du än är på spektrumet från utbränd till fulladdad, på jobbet och i livet.

Du vill ta reda på var du har en nettovinst och ett nettotapp av energi på en fysisk, mental, emotionell, social och andlig nivå. Och när du väl gör det kan du ta reda på var du behöver fokusera. Och sedan ger jag dig dessa praktiska personliga verktyg för att göra det. Och jag tror att organisationer som inte uppmärksammar vad nästa generation vill och behöver, de uppmärksammar inte hur du ska överbrygga klyftan mellan dessa fem generationer av arbetskraft? Hur ska du ge dem ett gemensamt språk? Men ännu viktigare, i våra familjer, i vår utbildning, har vi inte gett nästa generation.

Och verkligen många av oss i de äldre generationerna, vi har inte gett eller tillhandahållit verktygen för att vi ska kunna fungera. Vi skulle bara nollställa det och säga, "Åh, det är inte viktigt. Fokusera på den tekniska aspekten av ditt jobb. Fokusera på det du gör och bara gör det bra och håll allt det där ur arbete." Nej, allt är en människa som dyker upp som en integrerad människa, och de har hundra procent av sin energi. Så om det är ett nettotömmande av energi hemma, låt oss säga att de har problem med en tonåring. De kan inte riktigt sätta gränser, de kämpar, de stannar uppe på natten.

Tror du verkligen inte att det kommer att påverka deras prestationer på jobbet? Och förresten, när man lär dem gränser med sin 16-åring så lär de sig bara gränser i styrelserummet. Så jag sätter inte alla dessa regler kring vad jag tränar på och vad jag är villig att prata om om det ligger någon i hjärtat och sinnet. Vi måste hjälpa till att utrusta dem för att vara människor som är smidiga, resursstarka, motståndskraftiga, och det är vårt jobb som företag. De jag tror kommer att klara sig bra i världen nu. De som egentligen bara kommer att ta fart är de som investerar i sitt folk som Barry-Wehmiller gör.

De som bryr sig inte bara om vem de är på jobbet, utan bryr sig om vem de är som människa. Det förflutna har handlat om plånboken och huvudet och intellektet. Och detta är något Raj Sisodia har sagt många gånger, vilket är att framtiden handlar om hjärtat och syftet. Så om du fortfarande har fastnat för att oroa dig för resultatet nästa kvartal och någons tekniska färdigheter. ChatGPT och AI är här, och världen förändras. Nästa generation bryr sig om sitt hjärta och sitt målmedvetna arbete.

Och så handlar det egentligen om hur vi ska utrusta vår arbetskraft och vårt folk. Det är verkligen vår mänskliga kraft. Hur ska vi utrusta dem med de färdigheter de behöver för att höja och anpassa sig snabbt till en värld som rör sig snabbare för varje dag?

Brent: Hur kan vi förebygga utbrändhet och hur kan vi börja läka från utbrändhet?

Neha: Tja, lyssna, jag skulle säga att det första är vad Barry-Wehmiller lär ut över hela världen, vilket är att lyssna. Det första vi måste göra är att lära oss att lyssna på våra kroppar. Våra kroppar pratar, vår fysiologi, vår biologi pratar med oss ​​hela tiden. Hjärtat slår, magen vänder sig, musklerna hopar sig, kort, ytlig andning, vår huvudvärk. Vår kropp pratar med oss ​​hela tiden. De flesta får en dubbel latte för att åsidosätta det, har en chokladkaka till sin energidipp klockan tre.

Det första jag skulle säga är att du måste dechiffrera informationen som kommer till dig inifrån dig istället för att åsidosätta den, eftersom det är de tidiga signalerna som talar om för dig att något är fel. Jag hade blivit så bra på att vara inställd på omvärlden och vad omvärlden behövde att jag inte hade en aning om att jag höll på att stänga ner. Och så vilka hanteringsmekanismer som helst, vilka sätt du än har kommit hit tills nu, tacka dem. De har tagit dig igenom en tuff tid. De har låtit dig hålla ut men det är dags för dig att spendera lite mindre tid tillsammans.

Och det är dags för dig nu att ställa in och börja stämma in på din kropp tidigare, för det är namnet på spelet. Och när du väl kan tyda vad halsförträngning, svettning, alla dessa saker betyder för dig, finns det signaler om att du kommer ur din egen komfortzon. Det vill man kunna förstå. Och det går jag in på i detalj i kapitel fyra, ganska tidigt i boken. Sedan när du väl förstår det, kommer det verkligen att handla om att ta reda på var du har... Vi måste anpassa detta till människan som upplever det.

Så din väg till utbrändhet, till och med din väg till att inte vara vid optimal hälsa eller fulladdad är lika unik som ditt fingeravtryck. Så vi måste anpassa det till dig. Så du måste göra en bedömning, eller hur? En bedömning där det bara tar några minuter. Jag menar, för guds skull, om du är utbränd, har du inte mycket energi att göra något långt frågeformulär, eller hur? Du måste göra en snabb bedömning och ta reda på var du har en nettovinst eller en nettoförlust av energi. Och när du väl har listat ut det handlar det om riktigt praktiska verktyg.

Oavsett om det är mjuk bukandning, för att typ avkroka ditt fight or flight-system. Oavsett om det är guidade bilder att använda ditt sinne och din kropp för att flytta till en plats där de kan vara i harmoni och du kan börja tänka lite mer kreativt. Det första vi måste göra är att stoppa hur saker och ting görs och ge dig en stund att pausa, reflektera, ta reda på vad som händer unikt för dig och sedan utrusta dig med några verktyg som verkligen kommer att hjälpa dig. Så ett riktigt intressant faktum är att din kropp inte vet om dina tankar är verkliga eller inbillade.

Och vad jag menar med det är att tänka på att du har en mardröm på natten. Du drömmer och någon bryter sig in, de jagar dig, du faller över en klippa, vad det nu är. När du vaknar mitt i natten och hjärtat slår så slängs lakanen av och du svettas. Vad är det som händer egentligen? Det är vanligtvis mörker, tystnad och ingenting händer. Men ditt eget sinne, din kropp vet inte om dessa tankar är verkliga eller inbillade. Så det svarar på dina tankar som om de är verkliga.

Nu, den vackra biten av detta, människor som upplever, ångest, sömnlöshet, alla dessa saker. Det finns ett helt avsnitt i boken om känslor och hur de relaterar och tankar, din mentala energi. Om det här är du, här är de goda nyheterna. Du kan också använda dina tankar för att föra ditt sinne till en säker plats, en plats som är bekväm och säker för dig och din kropp kommer att följa efter. Vetenskapligt vill du förstå hur din biologi fungerar. Du vill samarbeta med din kropp, inte driva igenom den.

Det finns alla möjliga sätt att i samma ögonblick som du upptäcker detta och du börjar ställa in din kropp, snarare än att ställa dig ur den. Pojke, du kommer att få en helt ny uppsättning data och sätt att höja nivån på hur du fungerar i världen. Och så jag skulle säga att helande från utbrändhet är en unik resa, och det är den verkligt viktiga delen av varför den här boken tog mig 20 år att verkligen tyda och förenkla och finslipa den för människor. För vi måste verkligen hjälpa dem där de är, och vi måste hjälpa dem genom att anpassa utbrändhet till dem på ett unikt sätt och sedan hjälpa dem att vända på det.

Så ingenjören i mig, det är i stort sett medicinens vetenskap med konsten att kommunicera och det praktiska hos en ingenjör. Jag får göra det osynliga synligt. Företag kan göra detta på en gång. Du kan bokstavligen göra detta i stadshus på en gång. Det här behöver inte ta tre till fem år där du arbetar med VD och C-suite och sedan går du till nästa nivå av ledarskap. Vår värld handlar om transparens, sanning och tillit nu.

Och de företag som är redo att göra detta och skapa upplevelsebaserat lärande och lära alla dessa färdigheter, vi behöver alla lära oss dem. Och så varför skulle vi inte lära oss dem tillsammans och använda det som ett sätt att ansluta oss alla i jag, vi, världen.

 

 

 

 

 

 


relaterade inlägg

Behöver du hjälp med att tillämpa principerna för Truly Human Leadership (Genuint Mänskligt Ledarskap) i din organisation? Chapman & Co. Leadership Institute är Barry-Wehmillers ledarskapskonsultföretag som samarbetar med andra företag för att skapa strategiska visioner, engagera medarbetare, förbättra företagskulturen och utveckla enastående ledare genom ledarskapsutbildning, utvärderingar och workshops.

Ta reda på mer på ccoleadership.com